Urby

Fotoshoot bij Accenda 20-09-2017, afvalrobot Urby

De gemeente Den Haag had de behoefte aan de ontwikkeling van een opvallend concept te dat de inwoners meer bewust moet maken van zwerfafval. Het basisidee is om een intelligente prullenbak te ontwikkelen die zich autonoom naar plekken in de stad verplaatst waar op dat moment de meeste kans op zwerfafval ontstaat; Urby. Het project is bedoeld als informatieve overgang naar zo’n situatie. In het project zal de robotprullenbak begeleid worden door een soort informatiesteward die de veiligheid nog eens extra waarborgt en aanvullende informatie verstrekt aan de omstanders. Het idee is te combineren met een centrale baken in een winkelstraat om nauwkeurigheid te vergroten (bijvoorbeeld DGPS). Dit baken zal een, als eyecatcher en infolocatie uitgevoerde, Stint zijn. Deze Stint zal dan tevens als vervoerder/transporter van de vuilnisrobot omgebouwd dienen te worden. Op dit moment lopen nog de volgende ontwikkelingen: Lidar Systeem, Anti Collission Sensoren, Infrarood Sensoren, Communicatieplatform, (D)GPS en Aandrijving. Bij deze ontwikkelingen zijn meerdere teams van HHs-studenten en MBO studenten betrokken.

Doel

Het ontwikkelen en bouwen van dynamische en autonoom rijdende straat robot die in winkelstraten vuilnis opvraagt. Moet eyecatcher zijn en liefst ook informatie verstrekken aan de omstanders over zwerfafval. De robot zal ook via een joystick bestuurd moeten kunnen worden.

Eindproduct

Een uitgewerkt concept met tekeningen en een prototype. Er wordt onderzoek verricht naar de toepassingsmogelijkheden en bestaande systemen, naar aanleiding van PVE worden er concepten ontwikkeld. Na de keuze wordt het model uitgewerkt. Een werkend concept met tekeningen wordt gerealiseerd en ondersteund door een productrapportage.

Onderzoekers

J.Seiffers, john.seiffers@hhs.nl

Doorlooptijd

Betrokkken opleiding en/of minor

Aantal studenten in schooljaar 2016-2017:
De HHs: 5 Werktuigbouwkunde, 4 Industrieel Product Ontwerpen, 3 Elektrotechniek
Mondriaan: 2 Werktuigbouwkunde, 1 ICT en 2 Mechatronica

Financiering