Slimme Rolstoel

Momenteel is een nieuwe projectgroep de slimme rolstoel aan het door ontwikkelen, ze werken o.a. aan de verbetering van de nauwkeurigheid van de navigatie, gebruiksvriendelijke interactie en afwerking van de rolstoel. De rolstoel maakt gebruik van automatische navigatie technologie, zoals SLAM, ontwikkeld voor zelfrijdende auto’s en technieken zoals semantic mapping voor interpreteren van de omgeving. Ook worden kaarten in Google Cartographer gemaakt. Door HHs lectoraat Smart Sensor Systems is vanaf 2014 een eerste prototype ontwikkeld. In de basis is het een sensorpakket met een lidar, akoestische short range sensoren en een 3D-visioncamera. De uitdagingen liggen op het vlak van (low-cost) sensorselectie en plaats van bevestigen, keuze en configuratie van algoritmes en besturing hardware, interfacing met gebruiker. De studenten komen voornamelijk van de opleidingen Mechatronica en de minor Robotics and Vision Design. In de toekomst is ook een samenwerking voorzien met de minor Applied Data Science i.o. De Slimme Rolstoel is ook opgenomen in de SIA SPRONG aanvraag “In beweging blijven“.

Doel

Rolstoelen veiliger een gebruiksvriendelijker maken met behulp van intelligente sensor- en besturingstechnieken.

Eindproduct

Prototype automatische rolstoel: functionaliteit van navigatie van A naar B aangetoond door studentenproject groep in opdracht van lectoraat Smart Sensor Systems; resultaat is gedemonstreerd van Oct. 4-6, 2016 op de FEDA stand op de World of Technology and Science (WOTS) beurs.

Projectleider

Onderzoekers

R. Fraanje, J.F.B. Bolte, J. Seiffers, F. Theinert

Doorlooptijd

1/12/2017 –  31/11/2019

Betrokkken opleiding en/of minor

Financiering

Partners

Sofia revalidatie, Lectoraat Techniek voor Gezondheid (De HHs).

Pieter Bik, Matthijs Visser en Ruben Hoebee

Oct. 4-6, 2016 op de FEDA stand op de World of Technology and Science (WOTS) beurs, Utrecht; zie de filmpjes  Prototype automatic wheelchair 1, https://www.youtube.com/watch?v=_S2-G79DTrA en Prototype automatic wheelchair 2, https://www.youtube.com/watch?v=-OR63hN9PyU

Het AD heeft met een student uit de projectgroep en de eerste-onderzoeker een interview gepubliceerd, zie Julia Broos, Rolstoel rijdt zelf naar huis, Algemeen Dagblad editie Delft, 10/11/2016, [Online] http://www.ad.nl/dossier-den-haag/rolstoel-rijdt-zelf-naar-huis~a87052a7/

Diverse media hebben dit bericht overgenomen. Daarnaast heeft het vakblad Zorgvisie over dit project gepubliceerd:

– Suzanne Bremmers, Slimme rolstoel vindt zelf de weg naar de keuken, Zorgvisie, 47(3),  p.43, 2017 [Online] http://link.springer.com/article/10.1007/s41187-017-0036-x (geraadpleegd op 18/05/2017)

Ook is de rolstoel gepresenteerd op de inspiratiedag van Pieter van Foreest op 26 jan. 2017 en de Wetenschapsdag op 23 oktober 2016.

De slimme rolstoel

De slimme rolstoel op de e-healthweek 2018