Terugkoppeling intreerede John Bolte; ‘Voorkomen door voorspellen: Weet wat je meet’

 In Geen categorie

Afgelopen donderdag was het zover, het minisymposium rondom de intreerede van onze lector John Bolte van het lectoraat Smart Sensor Systems. In aanwezigheid van zijn kenniskring, familie, vrienden collega’s en netwerk binnen en buiten de hogeschool nam John de zaal mee in de evolutie van meetinstrumenten. Van grote apparaten tot de meest recente smart sensoren met de afmeting van een zandkorrel die zo slim zijn gemaakt dat ze zelfsturend zijn. Vanuit zijn jarenlange ervaring, opgedaan als onderzoeker bij het RIVM, gaf hij voorbeelden van metingen op het gebied van fijnstof, geluid, straling en hoe die metingen worden omgezet in bruikbare data in die iets zeggen over de relatie met onze volksgezondheid. Ook in zijn rol als lector van de Haagse zet hij in op ‘gezond blijven’. Dat doet hij in drie onderzoekslijnen: Smart Health, Smart Safety en Smart Acquisition and Control.

De ontvangst op het Plein in Den Haag had voor de gelegenheid een technische uitstraling gekregen door de aanwezigheid van de duurzame en autonoom rijdende voertuigen uit het in het LearningLab Urbinn, zoals de zelfrijdende prullenbak Urby, een slimme rolstoel, en een schaalmodel van het grootste project: het last mile vehicle de Alley Hoop. En uiteraard filmpjes en demonstraties door studenten van hun projecten zoals uit het  Raak MKB project Scout over meten in de kas. Allen producten die zijn voortgekomen uit het ander halfjaar jonge lectoraat.

De waarde van onderzoek voor De Haagse

Nellie van de Griend leidde het programma en trapte af met een overzicht van krantenartikelen die zij zelf de week voorafgaand een deze dag had verzameld op het gebied van waar het lectoraat Smart Sensor Systems zich mee bezig houdt. Ze sprak haar waardering uit voor het verbindende vermogen van John als lector dat concreet zichtbaar wordt in de samenwerking tussen hogeschool en werkveld, in relatie met andere kennisinstellingen maar ook met onze eigen studenten en docenten.

Leonard Geluk pakte het stokje over en maakte duidelijk wat het belang is van onderzoek voor De Haagse Hogeschool, voor onze studenten om ze een onderzoekende houding mee te geven en docenten om ook hen te blijven voeden met nieuwe kennis. Maar ook hoe onderzoek als input kan dienen voor de curricula van onze opleidingen.

Bijdragen van partners van het lectoraat

Drie sprekers uit het waardevolle netwerk van John volgden.:

Prof. Dr. Erik Lebret, hoogleraar Environmental Health Impact Assessment aan het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht, en Chief Science Officer Integrated Risk Assessment aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over “Uitdagingen in het milieu-gezondheid onderzoek; meten aan en in het lichaam”

Prof. Dr. Wout Joseph, professor Experimental Characterization of wireless communication systems aan de WAVES groep van de Universiteit Gent / IMEC over “Geavanceerde persoonlijke dosimetrie, blootstellingskaarten en IoT-onderzoek”

Cris van Dalen, account manager Managed & Mobile Solutions bij RadioAccess, een Koning & Hartman onderneming, over “Smart mobility: onbemande voertuigen op een containeroverslagterrein diecommuniceren via een private LTE (4G) netwerk”

‘Smart’ zegt meer over de onderzoeker dan over de techniek zelf

Vervolgens nam John zelf het podium en gaf zijn intreerede, voorzien van anekdotes en concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Hierdoor was zijn verhaal over de wereld van Smart Sensoren ook te volgen voor de minder ‘technisch onderlegden’ in de zaal. Bijvoorbeeld over ethische kant van wat technisch mogelijk is. Het voorbeeld van een autonoom rijdende Tesla die achterop een witte vrachtwagen reed omdat de sensoren in de Tesla het witte vlak niet herkenden als ‘gevaar’ maar als zonlicht waardoor de auto niet de juiste beslissing nam en crashte. En met dat voorbeeld bleek vooral   het belang van de rol van de onderzoeker zelf want Smart Sensor Systems zijn zo slim als de onderzoeker ze ontwerpt.

Dat zal een van de grootste uitdagingen van het lectoraat van de komende jaren zijn, sensoren de juiste beslissing laten nemen. Maar dat kan alleen door het betrekken van alles en iedereen die daarbij nodig is. Aan John Bolte kunnen we dat wel overlaten want als echte verbinder sloot hij af met de quote “Je bent zo groot als mensen met je willen samenwerken”. Het lijkt er op dat we dus nog veel meer van het lectoraat gaan horen.

 

rede

 

 

 

Recent Posts