DE HAAGSE MET URBINN BIJ FEESTELIJKE OPENING RADD DOOR MINISTER SCHULTZ VAN HAEGEN

 In Nieuwsbericht

Op dinsdag 27 juni werd op feestelijke wijze het Researchlab Automated Driving Delft (RADD) geopend door minister Schultz van Haegen. Het RADD is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Gemeente Delft en de TU Delft. De Haagse Hogeschool is partner van het RADD en was vertegenwoordigd met 2 projecten op het demoplein.

Op het demoplein stonden diverse autonome voer- en vaartuigen. Zo ook de Alley Hoop in de eerste fase van constructie (frame en opbouw) van het project URBINN van De Haagse en een Reanult Twizy. Maar ook een bezorgrobot van Domino’s en een autonome Prius van de TU Delft.

Sinds een half jaar wordt in de Betafactory in het kader van het URBINN project daadwerkelijk gewerkt aan de ontwikkeling van een autonoom rijdende elektrisch voertuig bestemd voor de stedelijke omgeving (van Delft). Studenten van meerdere opleidingen afkomstig van de gehele hogeschool werken in een internationaal en multidisciplinair team samen aan de Alley Hoop, zoals het prototype nu nog heet. Het hoge ambitieniveau van het project voorziet een rijdend voertuig vóór 2025! Onlangs zijn de IT-D opleidingen met hun minors, negen in getal (!), aangesloten om vooral het navigatie- en sturingsgedeelte voor hun rekening te nemen. Het project is gepositioneerd onder het lectoraat Smart Sensor Systems van John Bolte. John Bolte had ook de eer om kort aan de minister toe te lichten waar onze studenten mee bezig zijn.

De Renault Twizy is een kennisontwikkelingsproject met de TU Delft en Accenda; hoe een kleine elektrische auto om te bouwen is naar een autonoom rijdend voertuig in de stedelijke omgeving. Studenten van De Haagse Hogeschool helpen hem ombouwen. De Twizy gaat later dit jaar autonoom (gecontroleerd) rijden over de campus.

De Haagse participeert in regionale initiatieven op het gebied van autonoom rijden. Eén daarvan is het RADD, het Researchlab Automated Driving Delft dat gehuisvest is op het terrein van de Green Village van de campus van de TU Delft. Door het RADD verandert de campus van Delft in een testomgeving voor deze autonome voertuigen en wordt het makkelijker hier onderzoek naar te doen. Zo zijn er een aantal wegen aangewezen als mogelijke testroutes voor de voertuigen.

Recent Posts